Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Steal this fest – Read this first

Steal this fest – Read this first


Εδώ και πολλά χρόνια μέσα στα Πανεπιστήμια δραστηριοποιούνται διάφορες κινηματογραφικές ομάδες... Θα μας βρείτε κάθε μέρα της εβδομάδας στις σχολές μας να κάνουμε προβολές, αφιερώματα και άλλες εκδηλώσεις. Αυτές οι δράσεις αποφασίζονται μέσα από τις συναντήσεις μας που γίνονται κάθε εβδομάδα και είναι ανοικτές σε όλους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα στην τέχνη επικρατεί μια λογική εμπορευματοποίησης και μαζικοποίησης, όπου το κέρδος υπονομεύει την ποιότητά της και μετατρέπει τον θεατή από κοινωνό της σε απλό καταναλωτή, θέτοντας εμπόδια στη δημιουργία. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες διανομής ταινιών προβαίνουν σε μια άτυπη λογοκρισία, με γνώμονα την εμπορικότητα των έργων. Ακόμη και μέσα στο Πανεπιστήμιο προωθείται η ομογενοποιημένη κουλτούρα και δίνεται έμφαση στο μονοδιάστατο χαρακτήρα του. Οι σχολές έχουν μετατραπεί σε απλούς χώρους διεξαγωγής μαθημάτων και προετοιμασίας μας για την αγορά εργασίας. Και μέσα σ' όλα αυτά, διακρίνεται μια διαρκής προσπάθεια υπονόμευσης και περιθωριοποίησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο στεγάζει τις πολιτιστικές μας δράσεις.
Από την άλλη πλευρά, στο χώρο του Πανεπιστημίου οι πολιτιστικές ομάδες προσπαθούν μέσω της δράσης τους να επανανοηματοδοτήσουν τόσο την έννοια της τέχνης όσο και το ρόλο του Πανεπιστημίου και του ακαδημαϊκού ασύλου. Συγκεκριμένα, οργανώνουμε θεματικές βραδιές, συζητήσεις με σκηνοθέτες και δημιουργούς ανεξάρτητων παραγωγών, γυρίζουμε ταινίες μικρού μήκους... Οι προβολές μας είναι ανοικτές σε όλους – φοιτητές και μη – και χωρίς κανένα αντίτιμο.
Σε αντίθεση λοιπόν με το πώς αντιμετωπίζεται η τέχνη από τους περισσότερους, εμείς θεωρούμε πως αυτή πρέπει να ανήκει ηθικά στο δημιουργό της, αλλά “ρεαλιστικά” να αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού και της ανθρωπότητας. Αμφισβητούμε τα πνευματικά δικαιώματα και είμαστε υπέρ της ελεύθερης τέχνης, χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις που ορίζονται από τις πολυεθνικές εταιρίες διανομής, με σκοπό το κέρδος. Σ' ό,τι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο και το άσυλο, για μας οι σχολές αποτελούν χώρο έκφρασης και πολιτισμού. Οι πολιτιστικές ομάδες (κινηματογραφικές, μουσικές, θεατρικές, σκακιστικές, φωτογραφικές, ραδιοφωνικές κ.ά.) εκφράζονται, δημιουργούν και συμβάλουν έτσι στη διατήρηση ενός ζωντανού Πανεπιστημίου.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των φοιτητικών κινηματογραφικών ομάδων είναι αυτό το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από 24 έως 29 Μαΐου.
Βία, κρατική καταστολή, ανθρώπινα και πνευματικά δικαιώματα, ρατσισμός κ.α. είναι οι θεματικές που θα μας απασχολήσουν στην εβδομάδα αυτή. Για μας είναι σημαντικό να δοθεί το ερέθισμα για μια ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με τα παραπάνω κοινωνικά ζητήματα ώστε να μεταφερθεί και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου. Σας καλούμε να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας αυτή, με την ελπίδα να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.


stealthisfest.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου